Cara Beli Barang Dari China Paling Mudah dan Selamat Pada Tahun Ini

oleh Mohd Kero

Bagaimana cara beli barang dari china? Selamatkah membeli barang dari china? Berapa lamakah barang akan sampai?

Saya yakin mesti persoalan ini berada difikiran anda sekarang bukan. Seperti yang kita tahu, china merupakan lubuk barangan satu dunia. Boleh dikatakan apa saja produk yang anda lihat berada di pasaran sekarang, hampir 80 peratus diimport dari china.

Cara Beli Barang Dari China Secara Online

Nak beli barang dari china tidak serumit dulu. Kerana sekarang anda boleh mencari supplier dengan hanya secara atas talian.

Kalau dulu nak borong barang dari china sudah menjadi kepastian perlu terbang ke china. Perlu beli tiket kapal terbang, mohon visa, sewa hotel dan sebagainya. 

Senarai bawah ini merupakan perkara yang wajid anda sediakan untuk memborong barang dari china.

Perkara Kos Anggaran
1. Tiket Kapal Terbang RM1100
2. Visa RM200
3. Hotel RM600
4. Makan & Pengangkutan RM600
5. Shipping & Bagasi RM500
Jumlah RM3,000

Tapi sekarang lebih mudah. Anda tak perlu pun sediakan perkara di atas ini. Apa yang anda perlukan hanyalah sambungan internet. Terus boleh memborong barang dari china.

Terdapat tiga cara atau tempat beli barang dari china secara atas talian yang saya syorkan kepada anda. Iaitu taobao, 1688 dan pindoudou. 

Ketiga-tiga supplier ini merupakan supplier dari china. Ramai peniaga terutamanya peniaga di shopee memborong di situ kerana harga yang ditawarkan agak murah.

Cara Beli Barang Dari Taobao

Langkah pertama anda untuk membeli barang dari taobao ialah mendaftar akaun terlebih dahulu.

1.Sila layari www.taobao.com

Ketika ini anda dapati seluruh website taobao ini bertulisan mandarin. Kalau ada fasih berbahasa mandarin itu sudah satu kelebihan buat anda. Pada mereka yang tak faham langsung bahasa mandarin pun macam mana?

Cara yang selalu saya gunakan ialah menterjemah seluruh website taobao menggunakan fungsi yang ada dekat google chrome. Anda boleh tengok gambar di bawah ini bagaimana saya menterjemah website taobao ini kepada bahasa inggeris.

2. Lepas itu klik pada butang ‘Join Free’

Di sini anda perlu mengisi nombor telefon anda sebagai pengesahan. Satu kod pengesahan akan dihantar ke nombor telefon yang anda masukkan tadi melalui sms. Jadi sila masukkan nombor telefon yang aktif.

3. Isikan nama dan kata laluan.

Apabila kod yang dihantar ke telefon anda disahkan, anda akan dibawa ke halaman mencipta username dan password. Kemudian tekan butan ‘Submit’.

Satu emel pengesahan akan dihantar ke emel anda bagi memaklumkan akaun taobao anda sudah berjaya dicipta. Klik pada link yang ada dalam emel itu. Jika tiada emel yang masuk, sila tunggu sekurang-kurangnya 24 jam.

4. Login akaun taobao.

Sekarang anda boleh login ke akaun taobao anda menggunakan username dan pasword yang anda cipta sebelum ini.

Cara Beli Barang Dari 1688

Seperti taobao juga, untuk membeli barang dari 1688 anda dikehendaki mendaftar akaun terlebih dahulu.

1. Sila layari www.1688.com

Langkah seterusnya adalah sama dalam mendaftar akaun di taobao.

Cara Beli Barang Dari Pinduoduo

Berbeza dengan taobao dan 1688, pinduoduo hanya boleh diakses menggunakan aplikasi sahaja. Anda boleh download aplikasi pinduoduo di play store atau apple store.

Buat pengetahuan anda, Pinduoduo ini merupakan aplikasi marketplace yang direka khas untuk rakyat china sahaja. Jadi bagaimana anda yang berada di luar dari china nak membeli daripada aplikasi ini?

Hanya satu cara yang boleh anda gunakan ialah menggunakan khidmat agen. Agen akan menolong anda membuat pembelian kemudian mereka akan pengepos barang anda beli tadi ke alamat anda.

Perbezaan Harga Shopee vs Borong China

Murah sangat ke harga penjual di china ini tawarkan? Jom saya tunjukkan perbezaan harga barang di china dengan harga barang di shopee?

cara beli barang dari china

Car Usb Fan

Harga di Shopee = RM88.80
Harga di China = RM34 + RM9.30 (shipping) = RM43.30 sahaja.

36V Impact Drill

Harga di Shopee = RM155.50
Harga di China = RM97 + RM21 (shipping) = RM118 sahaja.

Push Up Bar

Harga di Shopee = RM27.99
Harga di China = RM9.90 + RM9.30 (shipping) = RM18.20 sahaja.

Mana Lagi Murah?

Antara taobao, 1688 dan pinduoduo, yang mana satukah pilihan saya untuk memborong barangan dari china?

Saya lebih memilih pinduoduo kerana harga yang ditawarkan sedikit murah daripada penjual di taobao dan 1688.

Tapi ianya bukahlah bermaksud harga barangan ditawarkan di pinduoduo terlampau murah. Ada saja barang yang saya jumpa taobao lagi murah daripada pinduoduo.

Bergantung kepada jenis produk. Walaupun begitu, jurang harga antara ketiga-tiga marketplace ini tidaklah terlalu ketara. 

Cara Penghantaran Beli Barang Dari China

Secara keseluruhannya, terdapat dua cara penghantaran beli barang dari china. Pertama ialah secara terus daripada penjual di china, dan yang keduanya pula ialah melalui khidmat agen.

Perbezaan Menggunakan Dua Kaedah Penghantaran Ini

Pertama sekali adalah kos penghantaran yang dikenakan. Penghantaran melalui terus daripada penjual dari china adalah lebih murah jika dibandingkan kos penghantaran menggunakan khidmat agen.

Kedua pula dari segi keselamatan barang yang dihantar. Jika menggunakan khidmat agen, setiap barang yang dibeli akan diperiksa kualiti dan kuantiti oleh agen terlebih dahulu. Agen akan memastikan barang yang bakal dihantar kepada anda berada dalam keadaan baik.

Sekiranya terdapat kecacatan pada barang seperti pecah contohnya, agen akan memaklumkan kepada anda. Dari situ anda boleh meminta agen untuk menuntut ganti rugi bagi pihak anda. Proses tuntutan ganti rugi pun lebih mudah kerana barang masih lagi di china.

Berlainan pula jika anda menggunakan cara penghantaran beli barang dari china terus daripada penjual di sana. Anda tak boleh memastikan produk yang bakal dihantar nanti berada dalam keadaan yang baik.

Ada kemungkinan juga produk yang anda beli jenis lain, tapi bila sampai ke tangan anda jenis lain pula.

Kalau anda nak tuntut ganti rugi, anda perlu menghantar balik produk yang anda beli itu tadi ke penjual di china. Kos penghantaran barangan ke china bukan murah tau.

Kos Penghantaran Barang Dari China

Cara penghantaran beli barang dari china ke negara kita mempunyai dua kaedah. Iaitu satu melalui udara, dan satu lagi melalui jalan laut.

Bagi barang yang kecil dan ringan adalah lebih sesuai menggunakan penghantaran melalui udara. Jalan udara kurang sesuai sekiranya barang itu besar dan berat disebabkan kos penghantaran yang dikenakan terlalu mahal.

Bagi barang yang besar dan berat pula, penghantaran melalui jalan laut adalah lebih sesuai. Kos penghantaran melalui jalan laut selalunya lebih murah dan berbaloi.

Sebagai contoh pengiraan, andaikan berat parsel anda ialah 10kg.

Kos keseluruhan = 10kg x RM19.08 = RM190.8

kos penghantaran laut beli barang dari china 1

Sebagai contoh pengiraan, andaikan berat parsel anda ialah 10kg.

Jadi, kos 1kg pertama = RM10.81
Berbaki lagi 9kg.
Kos 9kg = 9 x RM4.01 = RM36.09

Kos keseluruhan = RM10.81 + RM36.09 = RM46.90

Tempoh Penghantaran Barang Dari China

Tempoh masa penghantaran pula semestinya berbeza. Jalan udara adalah lebih cepat jika nak dibandingkan dengan jalan laut.

Berdasarkan pengalaman pembelian saya, tempoh penghantaran melalui jalan udara selalunya kurang daripada 7 hari bekerja.

Manakala penghantaran melalui jalan laut pula memerlukan masa 20 sehingga 30 hari untuk parsel sampai ke tangan anda.

Cara Berjaga-jaga Beli Barang Dari China

Anda perlu tahu, tak semua peniaga dari china ini berlaku jujur dalam menjual barangan mereka. Pengalaman saya sendiri, sebelum ini saya ada borong 100 unit speaker elektrik.

Apabila speaker ini sampai ke tangan saya, hanya 80 unit saja yang berfungsi dengan baik. Baki 20 unit tak keluarkan bunyi langsung.

cara beli barang dari china speaker rosak

Ini merupakan risiko yang perlu anda hadapi sekiranya ingin memborong barang dari china. Anda perlu tahu, kualiti produk yang anda borong dari china itu bukanlah sama kualiti seperti pengilang dari Jepun atau Jerman.

Walaupun harga speaker yang saya borong ini jauh lebih murah daripada harga penjual dari negara kita, risiko kerugian masih lagi ada.

Salah satu cara berhati-hati beli barang dari china adalah cuba elakkan beli barangan jenis elektronik seperti ini.

Kalau anda tiada pilihan, anda perlu periksa latar belakang penjual terlebih dahulu bagi memastikan penjual ini boleh dipercayai dan serius dalam bisnes mereka.

Artikel berkaitan: Kes Study RM104,220 Jual Termos Di Shopee Melalui Borong China.

Chekclist Beli Barang Dari China

Berita baik! Saya sudah sediakan checklist bagi memastikan penjual yang anda ingin berurusan itu boleh dipercayai. Ianya 100% berdasarkan pengalaman saya sendiri memborong barang dari china.

Nak tahu apa checklist itu? Anda boleh download ebook di bawah ini.

Dalam ebook ini saya senaraikan ‘checklist’ bagi mengenal pasti penjual mana yang boleh dipercayai. Ianya penting bagi mengelakkan anda ditipu ketika membeli nanti. 

Percuma!

Sila isikan nama dan emel anda untuk download secara percuma.

Jika anda ingin belajar lebih lanjut cara membeli barang dari China, anda boleh baca perkongsian Tuan Nigel. Saya masa mula-mula nak beli barang dari china pun belajar dengan Tuan Nigel.

Klik butang di bawah untuk baca perkongsian beliau tentang borong china ini.

Saya berharap perkongsian cara beli barang dari china ini dapat membantu anda nanti.

Sekiranya anda ada apa-apa pertanyaan, sila tinggalkan soalan anda di ruangan komen di bawah. Dalam sepantas kilat saya akan menjawab pertanyaan anda itu.

35 thoughts on “Cara Beli Barang Dari China Paling Mudah dan Selamat Pada Tahun Ini”

    1. Ada dua agen yang saya recommend untuk beli barang dari China ni. Sebab agen ini dah lama saya guna servis mereka, sejak 2008 lagi. Sepanjang saya guna servis mereka, tak ada lagi masalah macam barang lambat sampai atau rosak.

      Cik Julie boleh baca perkongsian saya di https://go.cikgushopee.com/china

      Dekat situ saya ceritakan dengan terperinci bagaimana cara beli barang dari china.

      Semoga bermanfaat.

    1. Hai Cik Wani.

      Seperti saya bagitahu dekat atas, agen yang bagus ini dapat melancarkan segala urusan penghantaran barang dari China ke Malaysia.

      Jika tersilap pilih, memang akan ada masalah seperti parsel lambat sampai, bila ada kerosakan barangan, agen tak nak bertanggungjawab.

      Saya ada terbitkan satu panduan borong khas untuk borong barangan dari China. Dalam tu, saya kongsikan agen yang selalu saya guna khidmat mereka. Sejak 2008 lagi.

      Sehingga hari ini, tak ada lagi masalah. Parsel pun sampai tepat pada masa mereka janjikan. Customer support pun cepat mereka balas.

      Kalau ada kerosakan barang, mudah untuk melakukan tuntutan ganti rugi disebabkan company mereka memang berada di China.

      Cik Wani boleh baca panduan ini dekat link di bawah ini ya.

      https://go.cikgushopee.com/panduan-borong

      Semoga bermanfaat.

      1. Perlu dan tak perlu.

        Perlu kalau direct order melalui seller dari china.

        Tak perlu kalau menggunakan agen. Kaedah pembayaran menggunakan agen boleh guna maybank, cimb click, Public Bank & Hong Leong Bank. E-wallet: Touch N Go, Boost, GrabPay, Maybank QRPay

    1. Kena daftar akaun taobao dulu, masukkan nombor phone sebab nanti taobao akan verified akaun guna nombor telefon. Mereka akan hantar satu kod 6 digit, lepas tu copy dan paste dekat bahagian pendaftaran tu.

      Lepas dah ada akaun taobao, barulah boleh download apps dia. Cuba buat username dan password baru.

      Saya nak tunjuk secara detail tak boleh kat komen ni, sebab proses pendaftaran sedikit praktikal. Nak mudah boleh follow cara ni https://go.cikgushopee.com/china .

      Dalam tu siap ada video tutorial step by step. Mudah kalau nak follow lagi2 pertama kali nak borong dekat taobao.

      1. Barang kena tahan dengan kastam tu bergantung kepada nilai barang tu sendiri. Selalunya, barang kurang daripada harga RM500 tak dikenakan cukai. Hanya barang RM500 ke atas shj akan dikenakan cukai. Jadi, kena declare dulu barang tu kalau tak nak kena tahan lama.

  1. sy nk cuba jadi pemborong kasut bundle..byk kasut dtg Dari sana bleh sy tahu bagaimna utk berurus niaga?

    1. Pertama sekali, tuan perlu pilih sama ada nak borong direct terus dari supplier atau guna agen.

      Kekurangan guna direct supplier, lebih berisiko untuk kena tipu. Kalau guna agen, kena bayar upah dekat agen untuk uruskan barangan kita.

      Saya lebih syorkan tuan untuk guna agen. Walau harga dia sedikit mahal, tapi banyak kelebihan yang tuan bakal dapat nanti.

      Tuan boleh follow cara borong tu dekat sini https://go.cikgushopee.com/china

      Semoga membantu.

      1. Assalamualaikum cikgu. Cikgu ada x sediakan kelas secara face to face? Sy nak tahu, blh ke kita minta supplier buatkn brand untuk brg yang kita nk jualkan tu?

        1. Ya boleh cik. Step untuk cetak brand sendiri tu sama sahaja dengan cara borong. Cik hanya perlu deal dengan supplier dulu. Untuk cetak brand sendiri ni, pertama sekali cik kena tahu dulu kualiti produk tu dulu. Bila produk tu dah ada kat tangan, baru cik boleh decide untuk terus deal dengan supplier tu ataupun tidak. Nak cetak brand sendiri ni kena ada MOQ. Bermaksud cik kena order dalam kuantiti yang banyak.

    1. Nak deal direct memang boleh, tapi kena berani tanggung risiko. Kena beli dalam jumlah yang kecil dulu, bina relationship dengan supplier. Kemudian baru boleh borong dalam jumlah yang banyak. Bila supplier dah kenal kita, nak diskaun boleh minta je dengan supplier.

      Boleh follow step ini ya https://go.cikgushopee.com/borong-china

      Semoga menjawab soalan.

  2. Hi. Nak tanya contoh saya nk beli barang china secara bulk menggunakan sea freight CIF shipping terms .. bila barang sampai kat pelabuhan dia malaysia.. saya perlu uruskan next step sampai ke alamat kedai saya atau pihak china akan dealkan forwarder dan next step sehingga barang akan sampai di alamat saya? Tolong bantu saya

    1. Tak perlu. Sebab semua parcel yang datang dari china sudah di integrate kan dengan courier dalam negara. Hanya tunggu parcel sampai ke alamat kita sahaja. Ada juga kes parcel kena tahan dengan pihak kastam. Kalau kena kes macam tu, boleh lantik pihak courier seperti poslaju untuk mewakili kita dalam selesaikan cukai kastam tu. Biasanya, kos upah untuk mewakili ni dalam RM60. Tapi jangan risau, jarang sangat kes barang kena tahan dengan pihak kastam.

    1. Ya ada tuan. Agent ni mudah nak berurusan sebab mereka boleh berbahasa melayu dan english. Ada sesetengah agent hanya pandai bahasa cina sahaja.

    1. Alibaba tak sesuai untuk borong sebab alibaba ada MOQ. Nak order kena ada minimum order quantity. Contohnya, kena order lebih 1,000 baru sesuai nak beli dekat alibaba.

  3. Hi cikgu.
    Harga barang lebih dari RM500.00, mungkin akan ditahan pihak kastam.
    Bagaimana mereka menghitung harga cost untuk declaration.
    Adakah ikut KG atau harga barang?

    1. Tak perlu hitung apa2 cik. Semua boleh check secara online sekarang. Pihak kastam ada kuasa untuk buka parsel kita tu dan tengok ada apa kat dalam parsel tu. Jangan pelik kalau ada sesetengah parsel tu berlubang dan ada kesan tampal. Memang mereka akan tebuk parsel untuk tahu apa isi parsel tu. Daripada pengalaman saya sendiri, parsel yang dipos direct dari seller china selalu akan diperiksa. Kalau parsel dipos menggunakan agen, selalunya tak ada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *